China maakte PV- Zonnepanelen goedkoop

06-02-2019   |   Volgt Concntrated Solar Power hierna?

China wil de totale wereldwijde capaciteit van geconcentreerde zonne-energie (CSP) verdubbelen de. Als deze ambitie slaagt, zal dit door record lagere kosten kunnen een gigantische impact hebben op de toekomst van CSP. In het huidige vijfjarenplan van China wordt CSP genoemd als een van de 12 "mega-projecten van wetenschappelijk onderzoek" en als een van de "sleutel energietechnologieën." 

Momenteel is de eerste fase van het 5,3 gigawatt -plan gestart. In eerste instantie worden, om praktische ervaring te ontwikkelen wordt begonnen met voorbeeldproject projecten van 50 MW en 100 MW, tot en omvang van 1,3 GW. Volgend op dit demonstratieprogramma dat momenteel aan de gang is, is het plan om tegen 2022 nog eens 4 GW aan CSP te bouwen.

"De kosten van Chinese CSP-centrales in aanbouw zijn 40% lager dan elders gebouwde centrales. We concluderen dat het Chinese ondersteuningsprogramma is geslaagd in zijn centrale doelstellingen van haasje-over, en een binnenlandse industrie heeft opgebouwd die in staat is om centrales en de meeste componenten tegen lagere kosten te bouwen dan buitenlandse concurrenten" China's lage prijzen zijn een positieve ontwikkeling voor CSP, schreef hoofdauteur Johan Lilliestam, in het tijdschrift The Dragon Awakens: Will China Sover or Conquer Concntraing Solar Power

 Maar de lage biedingen van China brengen hoge risico's met zich mee

Hoewel westerse bedrijven in de pilot konden meedingen, won geen enkele bieding behalve Abengoa, voor een 50 MW trogcentrale. Zelfs als startups waren Chinese bedrijven de meest agressieve bieders.

"Het kan economisch verantwoord zijn om te onderbieden voor een project in China, om aan te tonen dat het bedrijf het kan doen.  Een geslaagd project in China kan voordelen hebben om ook elders succes te boeken", aldus Lilliestam.
DLR-directeur van Solar Thermal Research en SolarPACES-voorzitter Robert Pitz-Paal benadrukte ook dat er nog veel riscante stappen gezet moeten worden. "Als ze falen, kan dit de nagel aan de doodskist voor de technologie worden, aangezien het vertrouwen van klanten in CSP en het potentieel voor kostenverlaging sterk kunnen worden beschadigd door Chinese leveranciers," zei hij.

 

 « Terug naar nieuwsoverzicht