CO2 opslag met behulp van CSP

23-11-2018   |   Geconcentreerde zonne-energie sleutelrol in een koolstofarme economie

Geconcentreerde zonne-energie (CSP) zal een sleutelrol spelen in een koolstofarme economie omdat het warmte kan produceren zonder CO2 uit te stoten. Hoewel we al eeuwenlang warmte produceren voor industrieel gebruik door fossiele brandstoffen zoals steenkool, of meer recentelijk olie en gas, te verbranden, kunnen we in de toekomst eenvoudig warmte produceren met zonlicht (CSP).

Als we de mondiale temperatuurstijging tegen het einde van de eeuw onder de 2 graden willen houden, zullen we volgens het IEA niet alleen over moeten schakelen op hernieuwbare bronnen, maar ook kooldioxide uit de lucht moeten verwijderen. Warmte is vereist voor de thermochemische reacties die nodig zijn om CO2 uit de lucht te vangen. CSP is zeer geschikt om in deze processen een hoofdrol te spelen, en kan helpen het chemisch evenwicht van de atmosfeer te herstellen.
CSP bij relatief lage temperatuur

Onderzoekers van het Oak Ridge National Laboratory (ORNL) van het Amerikaanse Department of Energy ontdekten dat CO2 uit lucht of rookgas kan worden gehaald met behulp van een reeks reacties in de aminozuurchemie (zie artikel hieronder). Met behulp van de warmte, bij slechts 120°C, uit trogreflectoren, wordt CO2 gekristalliseerd als carbonaat in een guanidineverbinding. Deze kan vervolgens als een vaste stof ondergronds worden opgeslagen. Dit proces is nog in de pilotfase. Een van de bedrijven die dit nu commercieel ontwikkelen, is Climeworks. Volgens hun communicatiemanager, Louise Charles, zijn de huidige CO2-luchtafvanginstallaties in Hinwil bovenop een afvalverbrandingsinstallatie gebouwd. Hierbij wordt de afvalwarmte benut, zelfs bij de nog lagere temperatuur van bij 80-100 °C. Omdat bij deze reacties slechts temperaturen van 120 °C nodig zijn, hoeven de gebruikte  CSP installaties niet optimaal te presteren. Deze technologie lijkt daarom ook zeer geschikt voor Noord-Europa.

Zie  heliocsp.com

 « Terug naar nieuwsoverzicht