Hernieuwbare energie in de Sahara bengt regen

18-10-2008   |   Grote hoeveelheden zonnepanelen en windparken leveren niet alleen energie

Onderzoekers hebben uitgedokterd wat voor gevolgen het opzetten van wind- en zonneboerderijen op het klimaat hebben in 's werelds grootste woestijn. Want hoewel dit omgevingen effectief is tegen klimaatverandering en tegengaan, kan dat ook leiden tot veranderingen van het klimaat. Over het algemeen rapporteren de schadelijke gevolgen voor de regio alleen maar ten goede komen. Zo zou de woestijn weleens groener kunnen worden.

Sahara
De wind- en zonneboerderijen sterven in het onderzoek werden gesimuleerd, beslaan meer dan 9 miljoen vierkante kilometer in de Sahara. "We koozen de Sahara omdat dit de grootste woestijn ter wereld is en het is dunbevolkt," legt hoofdauteur Yan Li uit. Ook de locatie is een groot pluspunt. Zo ligt het in Afrika en het is dichtbij Europa en het Midden-Oosten; gebieden die allemaal grote en groene energiebehoeften hebben. In de simulatie prijs de deuken dat de parken zo'n 3 terawatt aan windenergie zou kunnen genereren en 79 TeraWatt aan elektrisch vermogen. "In 2017 rond de mondie en de vraag naar energie slechts 18 terawatt," stelt Li. Dus wat er in het model gesimuleerd werd, is duidelijk meer dan wat nodig heeft.

De gemodelleerde regenval deur wind- en zonneboerderijen in de Sahara. De drempel zal toenemen van 0,24 naar 0,59 mm / dag in de Sahara en 2,23 naar 3,57 mm / dag in de Sahel. Afbeelding: Kaart door Eviatar Bach CC BY 4.0

Groener
De parken moeten hun voetsporen achterlaten in het genezingsgebied. Zo zal de lokale temperatuurgroei - met meer veranderingen in de minimumtemperatuur en de maximumtemperatuur - en ook meer regen vallen. De kennis zal met ongeveer 0,25 millimeter per dag in de regio waar de windparken worden gebouwd. In de Sahel zal de regenzone regenstap 1,12 millimeter per dag bereiken. Deze verhoging van de neerslag heeft een complexe interactie tussen land en de atmosfeer. Dit komt uit zonnepanelen en windturbines ruwere en donkere landoppervlakken creëren. Meer regen betekent op zijn beurt ook meer plantengroei. "Komt erin er een positieve terugkoppeling", zegt Li.

Het opwekken van duurzame energie in de Sahara lijkt een positieve bijdrage te leveren aan het klimaat, en de vergroening van de woestijn. Daarnaast kan het ook voordelig zijn voor de bewoners. "Het zal de landbouw, de economische ontwikkeling en riskeren in de woestijn en andere creatieve regio's kunnen helpen," besluit onderzoeker Safa Motesharrei.

www.sciencedaily.com/releases/2018/09/180906141611.htm

 

"Grote wind- en zonneparken in de Sahara verhogen de hitte, regen, vegetatie" - University of Illinois (via EurekAlert)

 

 « Terug naar nieuwsoverzicht