Ontzilting via de zon

16-09-2018   |   Ontzilten met CSP krijgt in Amerika stimulans in 14 projecten

WASHINGTON, D.C. - Deze zomer kondigde het Amerikaanse Department of Energy (DOE) 21 miljoen dollar subsidie ter beschikking te stellen aan voor nieuwe projecten ter bevordering van thermische ontzilting via zonne-energie. Schoon drinkwater kan gemaakt worden door zeewater of verontreinigd water te ontzilten. Bij de huidige methoden is bijna steeds veel elektriciteit nodig.

De 14 winnende projecten zijn erop gericht om de kosten veel lager te maken door gebruik van zonne-energie. Groot voordeel daarvan is dat ook op plaatsen waar geen elektriciteit voorhanden is op grote schaal schoon en goedkoop drinkwater kan worden gemaakt. Deze ontwikkeling is bijvoorbeeld van groot belang voor de vele kleine archipels overal in de oceanen, verenigd in de Small Island Developing States, SIDS.

Geconcentreerde warmte van de zon (CSP) kan ook ingezet worden voor kleinschalige toepassingen, zodat ook kleinere, verplaatsbare systemen mogelijk worden.

Vier markten die bijzonder aantrekkelijk zijn voor ontziltingstechnologieën op zonne-energie zijn: gemeentelijke waterproductie, landbouw, industriële processen en de zuivering van pekel dat bijvoorbeeld vrij komt bij olie- en gaswinning. Men denkt schoon water te kunnen gaan leveren voor prijzen variërend van $ 0,50 tot $ 1,50 per kubieke meter. De verwachte prijzen hangen af van de schaal waarop het gebeurt, en van het de graad van vervuiling, of dat het direct om zeewater gaat.

Enkele winnaars van deze subsidies zijn:

  • Universiteit van Californië: Los Angeles (Los Angeles, Californië): $ 2 miljoen
  • Natural Energy Laboratory van Hawaii Authority (Kailua-Kona, Hawaii): $ 2 miljoen
  • Universiteit van North Dakota (Grand Forks, North Dakota): $ 2 miljoen

 Meer informatie op bij DOE

 

 « Terug naar nieuwsoverzicht