CSP

Concentrating Solar Power


Concentrating Solar Power is een manier om zonne-energie te oogsten die al heel oud is. Wie heeft vroeger niet met een vergrootglas gespeeld om de zon te concentreren? 
Veel mensen kennen het in de vorm van een holle spiegel, soms eenvoudig van Aluminiumfolie gemaakt, die gebruikt wordt om een potje op te koken in ontwikkelingslanden. De Solar Cooker
Op de Green Challenge 2010 van de Postcode loterij won een solarcooker systeem "SolarSource"de hoofdprijs. Je kunt er niet alleen op koken, maar hij kan ook elektriciteit opwekken en is zeer goedkoop te maken met lokaal beschikbare middelen. Zie youtube filmpje (4:15 tot 5:40 min)

 

Zie hier een animatiefilmpje van Solar Reserve, Dit bedrijf bouwde een centrale in Australië die voor 5 ct/kWh elekektriciteit op afroep levert. (dag en nacht)
Zie ook de gepatenteerde Fortunecooker een Nederlandse vinding van  Maarten Romijn. (1000W kookvermogen en 150 W elektrisch.)
Of zie de Solar "Death Ray": Power of 5000 suns!  gebouwd door een teenager.

GROOTSCHALIG kan dit ook gebruikt worden, maar dan in de vorm van grotere spiegels, zie de vier vormen bij home - diavoorstelling. zie ook dit fimpje over CSP


201409 Analyzing the Global Market for Concentrated Solar Power 2014 van Research en Markets voorspelt een gouden toekomst voor CSP. Met een potentiele bijdrage van 25% in de energievoorziening van 2050

20140728 Een verhaal op Kennislink van Annemiek van Roekel: "De grote getallen van zonthermische krachtcentrales"

 

Het voordeel van deze duurzame energiebron is niet alleen dat hij echt schoon is, maar ook dat hij eenvoudig is. Bovendien kan de warmte gemakkelijk even opgeslagen worden zodat de energie ook beschikbaar is in de nacht. Als je dan de centrale in een land zet waar vrijwel altijd de zon schijnt dan heb je een permanente energieleverancier. CSP heeft dus niet het probleem wat windenergie en overige zonne-energie nu nog hebben: hoe sla je de energie op. (Zie hiervoor b.v. home/trogspiegel met warmteopslag) of home/diavoorstellingen-filmpjes (andasol 1)


Meer over deze warmte-opslag vindt u in het artikel: Storing the Sun

Er zijn helaas weinig rapporten in het Nederlands, met uitzondering van het onlangs verschenen boek Woestijnstroom van wetenschapsjournalist Rijkert Knoppers 

Een samenvatting van het door TREC (zie links) opgestelde Desertec plan vindt u hier.

Op de site van SolarPACES vindt u een uitgebreide serie documenten in het Engels.
SolarPACES is een internationale samenwerkings organisatie die teams van nationale experts van de gehele wereld bij elkaar brengt om te focussen op de ontwikkeling en marketing van concentrating solar power systemen. SolarPACES valt onder de paraplu  van IEA (International Energy Agency)

Een overzicht van bestaande, in aanbouwzijnde en in planning zijnde centrales vindt u in wikipedea  klik hier.
Ook interessant is de lijst van NREL vooral vanwege de datasheets per project klik hier

Voor geplande projecten in Californie is de lijst van de California Energy Commission interessant: zie

Een overzicht in kaart gebracht door CSP today ingetekend op de wereldkaart vindt u hier

« Terug naar Artikelen